Skip to main content

LADAP GURU: PELAN PEMBANGUNAN PROFSIONALISME BERTERUSAN (PPPB) GURU DAN PEMIMPIN SEKOLAH KPM

TARIKH:  31  Disember 2015
MASA: 8.00 pagi– 2.00 petang
TEMPAT :  Dewan Gemilang SMKSB


Comments

Popular posts from this blog

Pentaksiran Kompetensi Dan Literasi Sains dan Matematik (PKLSM)

Salah satu langkah yang diambil KPM bagi mendedahkan dan membiasakan murid dengan bentuk dan jenis soalan dalam TIMSS dan PISA adalah dengan mengadakan mock test yang dinamakan Pentaksiran Kompetensi Sains dan Matematik kepada murid tingkatan satu dan tingkatan dua.               PKLSM ini telah dilaksanakan di SMK Seri Berang pada 30 Julai 2013 (Selasa) dalam tempoh 45 minit setiap matapelajaran. Soalan yang disediakan adalah berbentuk Kemahiran Berfikir Aras Tinggi / Higher Order Thinking Skills Trend Soalan: Tingkatan 1 Trend soalan TIMSS  (Trends in International Mathematics and Science Study) dan Tingkatan 2 Trend soalan PISA (Programme for International Student Assessment).

Pertandingan Pendidikan Lalu Lintas MKJR/ SHELL JPNT Peringkat Negeri Terengganu 2014

Pada 6 hingga 8 Mac 2014 telah berlangsung Pertandingan Pendidikan Lalu Lintas MKJR/SHELL/JPNT  Peringkat Negeri Terengganu 2014 di Litar Lalulintas, Taman Bandar Chukai, Kemaman, Terengganu. SMK Seri Berang terpilih mewakili daerah Hulu Terengganu bagi kategori sekolah menengah dan diuruskan oleh En Shah Nuri bin Abdullah. Seramai 17 orang pelajar telah terpilih untuk membawa cabaran Hulu Terengganu. Pertandingan lalu lintas ini merupakan salah satu program tanggungjawab sosial yang dianjurkan Shell Malaysia bersama-sama agensi-agensi kerajaan pusat dan negeri. Pertandingan ini merupakan satu platform kepada golongan muda untuk belajar dan menimba pengalaman serta peraturan yang perlu dipatuhi ketika di jalan raya bagi mengelak kejadian tidak diingini di jalan raya. Program pendidikan aspek keselamatan jalan raya yang ditekankan terhadap golongan pelajar dari peringkat awal ini menyumbang kepada pengurangan kadar kemalangan dari semasa ke semasa.  Pertandingan ini terbahagi kepada

kursus kawad kaki asas pasukan badan beruniform

Pada 17-19 Januari 2013, telah diadakan kursus kawad kaki asas pasukan badan beruniform di Pusat Latihan Rela Wilayah Timur Kg Kemat, Kuala Berang. Kursus tersebut telah disertai oleh seramai 76 orang peserta yang terdiri daripada pasukan kadet bomba, kadet remaja sekolah, kadet polis, pengakap, puteri islam, pandu puteri dan PBSM.                  Objektif kursus ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan kepada ketua- ketua setiap unit badan uniform berkenaan latihan asas kawad kaki. Antara aktiviti yang tekah dijalankan sepanjang kursus tersebut adalah latihan kawad kaki, teori arahan kawad, protokol pemakaian uniform sahsiah, Kembara malam, teori memadam kebakara, pertolongan semas, anduh, cpr, pertandingan pertolongan cemas dan pertandingan kawad kaki asas. Majlis perasmian penutup telah disempurnakan oleh tuan pengetua, En Ramli Bin Pik.