Skip to main content

Kem Kecemerlangan Akademik PMR dan SPM 2013

Bermula pada 25 hingga 27 Jun 2013 (Selasa-Khamis) bertempat di Anggulia Beach Resort, Marang, Terengganu, pihak sekolah telah menganjurkan Kem Kecemerlangan Akademik PMR dan SPM bagi memberi satu suntikan semangat kepada para pelajar yang bakal menduduki peperiksaan awam PMR dan juga SPM pada tahun ini. Kem ini menjemput guru-guru pakar dari setiap mata pelajaran bagi memberi tips-tips dan juga teknik menjawab yang betul kepada para pelajar.

Comments

Popular posts from this blog

Program Temu murni Ibubapa Pelajar PMR & SPM

Satu program telah dijalankan pada 26 September 2013 (Khamis) bagi merealisasikan kerjasama antara warga pendidik dengan ibu bapa para pelajar SMK Seri Berang berterusan menjelang peperiksaan PMR dan SPM 2013 yang bakal tiba tidak lama lagi.Oleh hal yang sedemikian,SMK Seri Berang telah mengambil kesempatan dan inisiatif dengan mengadakan Program Temu Murni Pelajar Tingkatan 3 dan Tingkatan 5  bertempat di Dewan Gemilang SMK Seri Berang pada pukul 11 pagi sejurus Program Solat Hajat Perdana selesai.
Objektif program adalah untuk mengeratkan hubungan warga pendidik dengan ibu bapa dan para pelajar selain bersama-sama berkongsi pendapat dengan ibu bapa untuk meningkatkan kecemerlangan akademik anak-anak mereka.Para pelajar ditemani ibu bapa mereka berbincang dan berkongsi idea tentang permasalahan anak-anak mereka dalam bidang akademik bersama-sama guru kelas masing-masing untuk sama-sama mengatasinya.Program Temu Murni berjalan dengan baik dan lancar dan mendapat sambutan …

kursus kawad kaki asas pasukan badan beruniform

Pada 17-19 Januari 2013, telah diadakan kursus kawad kaki asas pasukan badan beruniform di Pusat Latihan Rela Wilayah Timur Kg Kemat, Kuala Berang. Kursus tersebut telah disertai oleh seramai 76 orang peserta yang terdiri daripada pasukan kadet bomba, kadet remaja sekolah, kadet polis, pengakap, puteri islam, pandu puteri dan PBSM.                  Objektif kursus ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan kepada ketua- ketua setiap unit badan uniform berkenaan latihan asas kawad kaki. Antara aktiviti yang tekah dijalankan sepanjang kursus tersebut adalah latihan kawad kaki, teori arahan kawad, protokol pemakaian uniform sahsiah, Kembara malam, teori memadam kebakara, pertolongan semas, anduh, cpr, pertandingan pertolongan cemas dan pertandingan kawad kaki asas. Majlis perasmian penutup telah disempurnakan oleh tuan pengetua, En Ramli Bin Pik.

Pentaksiran Kompetensi Dan Literasi Sains dan Matematik (PKLSM)

Salah satu langkah yang diambil KPM bagi mendedahkan dan membiasakan murid dengan bentuk dan jenis soalan dalam TIMSS dan PISA adalah dengan mengadakan mock test yang dinamakan Pentaksiran Kompetensi Sains dan Matematik kepada murid tingkatan satu dan tingkatan dua.               PKLSM ini telah dilaksanakan di SMK Seri Berang pada 30 Julai 2013 (Selasa) dalam tempoh 45 minit setiap matapelajaran. Soalan yang disediakan adalah berbentuk Kemahiran Berfikir Aras Tinggi / Higher Order Thinking Skills Trend Soalan: Tingkatan 1 Trend soalan TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) dan Tingkatan 2 Trend soalan PISA (Programme for International Student Assessment).